Onko nyt sopiva asunto löytynyt?

Jatketaan siitä, mihin viimeksi jäätiin.

Olet pohtinut sijoitusasunnon ostamista, siihen liittyviä rahoituskuvioita ja riskejä.

Onko nyt sopiva asunto löytynyt?

  1. Pyydä isännöitsijäntodistus liitteineen. Isännöitsijäntodistuksesta on varmistettava asuntoon kohdistuvat yhtiölainat, vastikkeet, vesimaksut ja mahdolliset vastikerästit. 18.10 (18)Isännöitsijäntodistuksesta ja sen liitteistä löytyy muitakin asuntosijoittajalle tärkeitä tietoja. Esimerkiksi taloyhtiön remonttisuunnitelmasta saat tiedon, millaiset remontit ovat suunnitteilla ja millaiset ovat jo tehty. Ota huomioon, että putki- ja julkisivuremontin ajaksi on vaikea saada vuokralaisia. Isot remontit taloyhtiössä aiheuttavat vuokratulon menetyksen lisäksi merkittäviä kustannuksia asunnon omistajalle.

Kiinnitä huomiota myös tontin omistukseen. Vuokratontilla sijaitsevassa talossa asukkaat maksavat vastikkeessa tontin omistajalle vuokraa, jolloin vastike on korkeampi kuin omalla tontilla sijaitsevassa talossa.

Isännöitsijäntodistuksen liitteenä pitää olla myös taloyhtiön tilinpäätös, toimintakertomus sekä yhtiöjärjestys. Tutustu huolellisesti kaikkiin asiakirjoihin, koska niistä saat tiedon taloyhtiön taloudellisesta tilasta. Yhtiöjärjestyksestä löytyy tietoa mahdollisista erikoisehdoista, kuten luovutus- tai omistusrajoituksista.

  1. Käy paikan päällä tutustumassa kohteeseen! Myynti-ilmoituksen valokuvat ovat usein ammattivalokuvaajan ottamat, eivätkä paljasta totuutta. Luota itseesi tai ota asiantuntija mukaasi! Paikan päällä käydessä voit havaita vaikka homeongelman tai tupakoinnin aiheuttaman hajuhaitan. Tarkista myös kiinteiden kalusteiden, kodinkoneiden sekä asunnon yleinen siisteys/kunto. Miltä taloyhtiö vaikuttaa, voisitko kuvitella asuvasi itse kyseisessä taloyhtiössä? Kysyy rohkeasti sinua askarruttavista asioista myyjältä tai välittäjältä, halutessasi voit keskustella isännöitsijän kanssa.
  2. Tee ostotarjous aina kirjallisena! Pohdi ennen tarjouksen tekemistä, mikä on maksimihinta mitä olet valmis maksamaan kyseisestä asunnosta. Tee tarjous aluksi hiukan matalammalla summalla, niin voit kilpailutilanteessa korottaa tarjoustasi. Ostotarjouksessa on oltava tarjouksen loppumisen ajankohta, johon mennessä myyjän on hyväksyttävä tai hylättävä tekemäsi tarjous.
  3. Jos myyjä hyväksyy tarjouksesi, ilmoita siitä heti pankkiin, mikäli olet rahoituksesta alustavasti sopinut pankin kanssa. Pankissa menee aikaa asiakirjojen valmisteluun. Sovi kaupanteon ajankohta ja paikka myyjän ja tarvittaessa pankin kanssa.
  4. Kiinteistövälittäjä hoitaa pankkien ja myyjän kanssa kaikille sopivan ajan löytämisen, tekee kauppakirjan ja tarkistaa, että myyjällä on oikeus myydä kyseinen asunto. Mikäli ostat suoraan omistajalta ilman kiinteistövälittäjän apua, joudutte hoitamaan kaikki edellä mainitut asiat itse.

Seuraavassa osuudessa kertaus kaupanteossa tärkeistä seikoista.

Kategoria(t): Apumax-blogi Avainsana(t): , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.