Asuntokauppa

Olet nyt tekemässä asuntokauppaa haluamastasi sijoitusasunnosta! Tarkistathan vielä seuraavat asiat:

Kauppakirjasta on tarkistettava aina

  • ostajan ja myyjän tiedot (henkilötunnukset, nimet, osoitteet ja yhteystiedot)
  • kaupan kohteena olevan asunnon tiedotIMG_2542
  • osakenumerot
  • kauppasumma (sisältääkö yhtiölainan vai jääkö se sinun maksettavaksi kauppasumman lisäksi)
  • miten ja milloin kauppasumma maksetaan
  • omistusoikeuden siirtymisen ajankohta
  • asunnon vapauttamisen ajankohta
  • sopimussakon määrä asunnon vapauttamisen viivästymisestä
  • allekirjoitukset ja päiväykset

Asunto-osakekaupoissa tehdään asunnon omistusoikeuden siirto kauppakirjalla ja merkinnällä osakekirjaan. Merkinnän tekee yleensä välittäjä, pankkitoimihenkilö tai myyjä. Myyjän on aina allekirjoitettava siirtomerkintä osakekirjassa. Myyjä voi antaa valtuutuksen jollekin luotettavalle henkilölle kaupantekoa varten, jolloin valtuutettu allekirjoittaa kauppakirjan ja myös siirron osakekirjassa.

Muista varainsiirtovero! Asiantunteva kiinteistövälittäjä huolehtii varainsiirtoveron maksusta, hänen järjestämissä asunto-osake kaupoissa, koska uutta omistajaa ei voi lisätä asunto-osakeyhtiön osakasluetteloon ennen, kuin varainsiirtovero on maksettu. Lisätietoa varainsiirtoverosta ja tilisiirtolomakkeen veron maksamista varten löytyy verottajan nettisivuilta. Mainittakoon tässä vielä veron määrä, tällä hetkellä voimassaolevat varainsiirtoverot ovat asunto-osakekaupoissa 2 %IMG_2256 ja kiinteistökaupoissa 4 % kauppasummasta.

Nyt olet sijoitusasunnon omistaja! Onneksi olkoon!

Seuraavana artikkelin teemana on asunnon remontti, sen vaikutus verotukseen ja vuokratulojen verotukseen liittyvät yleiset säännöt.

Kategoria(t): Apumax-blogi Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.