Vuokratulojen verotus ja asunnon remontti

Mitä lasketaan vuokratuloksi?

Vuokratulo syntyy, kun annat omistamasi asunnon, kiinteistön, viikko-osakkeen, asuntovaunun, auton tai laitteen toisen henkilön tai yrityksen käyttöön rahakorvausta tai muuta rahanarvoista korvausta vastaan. Vuokratuloksi lasketaan vuokralaisen sinulle vuokran lisäksi maksamat maksut, esimerkiksi autopaikan vuokra ja vesimaksut.

Yleistä vuokratulojen verotuksesta:

Vuoden 2015 verotuksessa on pääomatulojen veroprosentti 30.000eur asti 30% ja blogi verotus (2)ylimenevältä osalta 33%. Huomaathan, että aikaisemmin pääomatulojen verotus oli 40.000eur asti 30% ja ylimenevältä osalta 32%. Nyt on tullut vahvistus myös ensi vuoden verokantojen muutoksesta. Vuoden 2016 verotuksessa pääomatulojen veroprosentti on 30.000eur asti 30% ja ylimenevältä osalta 34%. Kaikki vuokratulot ovat pääomatuloja. Verottajalle on ilmoitettava vuosittain vuokratulot ja kulut. Vuokratuloista saa maksaa ennakkoveroja tai lopullisen verotuksen yhteydessä määrättyä jäännösveroa, johon lisääntyy jäännösveron korko. Saat ennakkoveron tilisiirtolomakkeet postitse, mikäli ilmoitat verottajalle vuokratulot ja niistä vähennettävät kulut puhelimitse tai verottajan verkkopalvelussa.

Mitkä kulut voi vähentää vuokratuloista?

Vuokratuloista voit vähentää seuraavat kulut:

  • hoitovastikkeet
  • yhtiön tuloksi luetut pääoma- ja rahoitusvastikkeet
  • vesi-, jätevesi-, tie-, sähkö- ja lämpömaksut
  • kiinteistön vakuutusmaksut
  • kiinteistövero
  • vuosikorjausmenot*
  • vuokralaisen hankkimisesta aiheutuneet menot, esimerkiksi vuokranvälityspalkkio ja puhelinkulut
  • vuokraustoiminnasta johtuvat asianajo- ja oikeudenkäyntimenot, jotka liittyvät esimerkiksi vuokran perintään, vuokrasopimuksen irtisanomiseen tai vuokralaisen häätämiseen
  • vuokraustoimintaan liittyvistä matkoista johtuneet menot
  • vuokralle annetun asunnon hankkimiseen otetusta velasta aiheutuneet menot, esimerkiksi luotonvarausprovisio, järjestelypalkkio ja toimitusmaksu

Tulonhankkimislainojen korot saa vähentää pääomatuloista täysimääräisinä ilman euromääräistä rajoitusta tai omavastuuosuutta. Veronalainen pääomatulo voi olla juoksevaa tuloa, kuten esimerkiksi vuokratuloa, osinkotuloa tai korkotuloa. Sijoitusasunnon vuokratulosta korot voidaan vähentää, jos peritty vuokra vastaa käypää vuokratasoa.

Vuokrattuun sijoitusasuntoon kohdistuvia perusparannusmenoja ei voi vähentää vuosimenoina vuokratulosta. Perusparannusmenot lisätään yleensä huoneiston hankintamenoon. Verottaja käsittelee myös heti asunnon hankinnan jälkeen tehdyn remontin sellaisena menona, mikä lisätään hankintamenoon.

Vuokrattuun osakehuoneistoon kohdistuvia perusparannusmenoja voidaan verovelvollisen vaatimuksesta vähentää tasapoistoina perusparannuksen vaikutusaikana tai korkeintaan 10 verovuotena, jos perusparannuksen todennäköinen vaikutusaika on pitempi kuin 10 vuotta.

*Vuosikorjausmenoina tarkoitetaan pienempiä juoksevia remontteja.

Kategoria(t): Apumax-blogi Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.