Vuokranantajakin on ihminen!

Tämä blogi-artikkeli ei ole opetustarina eikä tietoisku, haluan vain purkaa ajatuksiani ja mielestäni tämä on juuri sopiva paikka ajatuksilleni. Ehkä joku lukijoistakin saa ajattelemisen aihetta tai vahvistusta omille ajatuksille. Netissä surffatessa ja useilla asunnon vuokrausta käsittelevillä keskustelupalstoilla vieraillessa huomasin tänä keväänä erityisesti pintaan nousseen keskustelun luottotiedoista. Monet purnasivat, kuinka elämä on vaikea, kun luottotiedot eivät ole kunnossa. Annoin keväällä yhden asunnon vuokralle ja törmäsin siihen samaan ongelmaan, mutta vuokranantajan puolelta katsottuna. Toinen teema, mihin törmäsin, on vuokran suuruus- käsitellään sekin nyt tässä samassa yhteydessä.

WP_000842Asunto. Miksi joku ostaa asunnon ja antaa sen vuokralle? Asunnon omistajalla on varmasti mielessä turvallinen sijoitus, josta saa vakaata tuottoa. Ja niin todellakin tapahtuu, jos vuokranantaja on laskenut kaiken oikein ja hänelle siunaantuu hyvä vuokralainen, joka maksaa sovitun vuokran sovittuna ajankohtana ja pitää asunnon puhtaana ja kunnossa.

Vuokra. Vuokranantaja on varmasti laskenut vuokran määrän sen mukaan, että vuokra kattaa asunnon kaikki kulut. Sijoitus, kun sijoitus- tuoton pitäisi kattaa sen hankkimiseen ja ylläpitoon liittyvät kulut. Eihän kukaan hanki rahasto- tai osakesijoitustakaan ilman tuotto-odotusta! Eli nyt lähinnä asuntoa etsiville tiedoksi, että vuokraan on laskettu sisään vastikkeet (yms taloyhtiön kulut), vuokratuotosta maksettavat verot sekä lainan lyhennykset ja korot (jos asunto on ostettu velkarahalla). Eli vuokranantajan saamaa tuotto-osuus asunnon vuokrasta on yleensä sijoituslainan lyhennysten ja korkojen verran. Näin ollen lainalla ostetun sijoitusasunnon tuotto tulee vuokranantajalle vasta joskus vuosien päästä, kun laina on maksettu ja/tai asunto myydään. Asuntosijoituksilla ei pikavauhtia miljonääriksi tule.

Luottotiedot. Luottotiedot kertovat ihmisestä aika paljon!  Jos vuokrailmoituksessa lukee, että luottotiedot tarkistetaan, silloin se myös tarkoittaa, että ne tarkistetaan… ei siellä ole sanottu, että jos luottotiedot ei ole kunnossa, et saa vuokrata asuntoani! En anna asuntoani sinulle vuokralle, mikäli sinulla on tuhansia ulosotossa luottolaitoksilta, vakuutusyhtiöiltä ja/tai edellisistä vuokrasopimuksista. Toisaalta luottotietomerkintä ei ole este vuokrasopimukselle, jos se on tullut jostain mitättömästä puhelinlaskusta, joka on jäänyt maksamatta työttömyyden tai sairauden takia vuosia sitten. Luonnollisesti oletetaan, että olet hoitanut sen laskun ulosotolle akuutin ongelmatilanteen jälkeen.

Strutsi”Strutsi” – minulla on paljonkin kontakteja ihmisiin, kenellä ei ole elämässä kaikki mennyt suunnitelmien mukaisesti. Me ollaan erilaisia!

Toiset haluavat hoitaa asiansa kuntoon- he käyvät kaikki mahdolliset instanssit läpi ja ratkaisu löytyy, vaikka siihen ratkaisuun taipuminen voi olla raskasta ja kivuliasta esim. luopumista jostain tai ”kulkemista lähtöruudun kautta”.

Toiset taas ovat ”strutseja”! Oi-oi, tässä on ongelma- minäpä pistän pääni hiekkakasaan ja ongelmani häviää, koska minä en sitä näe!

Vuokralaisen ja vuokranantajan välisessä suhteessa ”strutsit” eivät vastaa puhelimeen, eivät avaa ovea eikä reagoi edes vuokranantajan kirjeisiin. Hyvät vuokralaiset, ottakaa ihmeessä rohkeasti yhteyttä vuokranantajaanne, mikäli teillä tulee viivästyksiä tai maksuvaikeuksia vuokraan liittyen! Näin olleen vuokranantajakin pystyy varautumaan ja on tietoinen asiasta eikä yritä soitella teille kolme kertaa päivässä, saadakseen vahvistusta siitä, että olette elossa ja aiotte hoitaa asianne kuntoon.

Ja loppujen lopuksi vuokranantaja on myös ihminen ja hänen kanssa kannattaisi keskustella asiasta.

Eikö olekin parempi kulkea silmät auki ja nähdä maailma sen kaikissa väreissä, kun istua suljettujen verhojen takana pelkäämässä jokaista koputusta ovellesi.

Kategoria(t): Apumax-blogi Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.