Vuokratulosta vähennettävät kulut ja verot

Taas on käsillä SE aika vuodesta! Postilaatikoihin tupsahtavat esitäytetyt veroilmoitukset- muistatko kaikki mahdolliset vähennykset!

Vuokratulosta vähennettäviä kuluja ovat esimerkiksi hoitovastike, vesi-, sähkö- ja lämmityskulut, kiinteistövero, vakuutusmaksut ja vuosikorjauskulut.

Vuokrattavan huoneiston remonttikuluista ei myönnetä kotitalousvähennystä.

Vuokratulosta saa vähentää tulon hankkimisesta aiheutuneet kulut. Kuluja saa vähentää siitä alkaen, kun vuokrauskohde annetaan vuokralaisen käyttöön tai vuokrattavasta kohteesta annetaan toimeksianto välittäjälle.

Kulut saa vähentää maksuvuoden verotuksessa. Kuluista saa vähentää vain sen osan, joka kohdistuu huoneiston tai kiinteistön vuokrattuun osaan, esim, jos vuokrataan asunnosta 1 huone tai omakotitalosta 1 kerros.

Kalustettujen asuntojen vuokratuloista saa vähentää vuokratulon hankkimisesta aiheutuvat tavanomaiset kustannukset ilman erillistä selvitystä – yksiön tai huoneen vähennykseksi hyväksytään enintään 40 euroa kuukaudessa, isommasta huoneistosta hyväksytään vähennykseksi enintään 60 euroa kuukaudessa. Vähennys kattaa kaikki vuokratulon hankkimisesta aiheutuvat tavanomaiset kustannukset. Sen lisäksi saa vähentää maksetun hoitovastikkeen. Jos teet erillisen selvityksen verottajalle todellisista kuluista, vähennys myönnetään selvityksen mukaisena. Hankitut kodinkoneet ja kalusteet vähennetään joko ostovuoden kuluina tai poistoina.

Jos kulut ovat suuremmat kuin vuokratulot, voi tappion vähentää muista pääomatuloista.

Sijoitusasuntolainan korot saa vähentää pääomatuloista täysimääräisinä ilman omavastuuosuutta. Vuokratulosta korot voidaan yleensä hyväksyä vähennettäväksi vain, jos peritty vuokra vastaa käypää vuokratasoa.

2016 vuoden pääomatulovero on 30 prosenttia. Jos verotettava pääomatulo ylittää 30 000 euroa, vero on 34 prosenttia ylittävältä osalta.

Tallennettu kategorioihin Apumax-blogi | Avainsanoina , , , , , , , , , , , | Kommentit pois päältä artikkelissa Vuokratulosta vähennettävät kulut ja verot

Muutokset verotuksessa 2017

Tässä on listattuna hallituksen vuoden 2017 budjettiesityksestä poimittuja asioita, mitkä toteutuessa vaikuttavat tavallisten työntekijöiden ja eläkeläisten verotukseen.

POIS lompakostasi:

KIKY-sopimus tuo korotuksia palkansaajan työeläke- ja työttömyysvakuutusmaksuihin sekä sairausvakuutuksen päivärahamaksuihin.

Asuntolainan korkovähennys- 2016v. vakituisen asunnon lainan koroista 55% ovat vähennyskelpoisia. Tästä eteenpäin korkovähennysoikeus pienenee 10 prosenttiyksikköä/ vuosi. Näin olleen korkovähennysoikeus on: 45% 2017 vuonna; 35% 2018 vuonna; 25% 2019 vuonna.

Kuntien yleisen kiinteistöveroprosentin ja vakituisten asuinrakennusten blogi verotuskiinteistöveroprosentin ala- ja ylärajat nousevat vuoden 2017 alusta. Yleisen kiinteistöveroprosentin vaihteluväli on 0,93—1,80% ja vakituisten asuinrakennusten vaihteluväli 0,41—0,90%.

Ajoneuvoveron vuosittaista maksua korotetaan 36,50eur vuonna 2017.

Perintöön liittyviä muutoksia- verovapautta esitetään poistettavaksi kuolema perusteella maksettavilta vakuutuskorvauksilta.

Liikenteessä ja lämmityksessä käytettävien polttoaineiden valmisteverotusta esitetään kiristettäväksi. Öljylämmitteisten omakotiasujien lämmityskulut nousisivat keskimäärin 42eur/v ja kaukolämmityksestä nauttivien lämmityskulut nousisivat keskimäärin 11eur/v. Bensiinilitran hinta nousisi n. 2,5senttiä/l.

Tupakkaveroa korotetaan vielä muutaman kerran 2017 loppuun mennessä, korotusta keskihintaisen tupakka-askin hintaan tulee yhteensä 1eur/pkt. Hallitus esittää, että myös sähkösavukkeissa käytettävät nesteet tulisivat tupakkaveron piiriin 2017 vuoden alussa.

LISÄÄ lompakkoosi:

+KIKY-sopimuksen myötä eläkeläisten ja pienituloisten verotus pitäisi keventyä sekä sairausvakuutuksen sairaanhoitomaksun pitäisi myöskin pienentyä.

+Kotitalousvähennyksen korvausastetta korotetaan nykyisestä 45 prosentista 50 WP_000842prosenttiin.

+Autovero alenee portaittain 2016-2019, suurin hyöty saadaan pienipäästöisten autojen kohdalla.

+Hallituksen esitys sisältää perintö- ja lahjaveroasteikon alentamista sekä puoliso- ja alaikäisyysvähennyksen korotusta.

+Yrittäjävähennys- hallituksen esityksen mukaan otettaisi 2017 vuoden alusta käyttöön uudenlainen yrittäjävähennys. Yrittäjävähennyksen määrä olisi viisi prosenttia toiminnan tulosta, tämä koskee maatalouden ja elinkeinotoiminnan tuloja, jos tulos verotetaan luonnollisen henkilön tai kuolinpesän tulona.

+ 2017 vuoden alussa poistuu makeisten valmistevero. Hallitus esittää myös maitoa korvaavien kasvipohjaisten tuotteiden poistoa virvoitusjuomaverotuksen piiristä.

Tallennettu kategorioihin Apumax-blogi | Avainsanoina , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Kommentit pois päältä artikkelissa Muutokset verotuksessa 2017

Vuokranantajakin on ihminen!

Tämä blogi-artikkeli ei ole opetustarina eikä tietoisku, haluan vain purkaa ajatuksiani ja mielestäni tämä on juuri sopiva paikka ajatuksilleni. Ehkä joku lukijoistakin saa ajattelemisen aihetta tai vahvistusta omille ajatuksille. Netissä surffatessa ja useilla asunnon vuokrausta käsittelevillä keskustelupalstoilla vieraillessa huomasin tänä keväänä erityisesti pintaan nousseen keskustelun luottotiedoista. Monet purnasivat, kuinka elämä on vaikea, kun luottotiedot eivät ole kunnossa. Annoin keväällä yhden asunnon vuokralle ja törmäsin siihen samaan ongelmaan, mutta vuokranantajan puolelta katsottuna. Toinen teema, mihin törmäsin, on vuokran suuruus- käsitellään sekin nyt tässä samassa yhteydessä.

WP_000842Asunto. Miksi joku ostaa asunnon ja antaa sen vuokralle? Asunnon omistajalla on varmasti mielessä turvallinen sijoitus, josta saa vakaata tuottoa. Ja niin todellakin tapahtuu, jos vuokranantaja on laskenut kaiken oikein ja hänelle siunaantuu hyvä vuokralainen, joka maksaa sovitun vuokran sovittuna ajankohtana ja pitää asunnon puhtaana ja kunnossa.

Vuokra. Vuokranantaja on varmasti laskenut vuokran määrän sen mukaan, että vuokra kattaa asunnon kaikki kulut. Sijoitus, kun sijoitus- tuoton pitäisi kattaa sen hankkimiseen ja ylläpitoon liittyvät kulut. Eihän kukaan hanki rahasto- tai osakesijoitustakaan ilman tuotto-odotusta! Eli nyt lähinnä asuntoa etsiville tiedoksi, että vuokraan on laskettu sisään vastikkeet (yms taloyhtiön kulut), vuokratuotosta maksettavat verot sekä lainan lyhennykset ja korot (jos asunto on ostettu velkarahalla). Eli vuokranantajan saamaa tuotto-osuus asunnon vuokrasta on yleensä sijoituslainan lyhennysten ja korkojen verran. Näin ollen lainalla ostetun sijoitusasunnon tuotto tulee vuokranantajalle vasta joskus vuosien päästä, kun laina on maksettu ja/tai asunto myydään. Asuntosijoituksilla ei pikavauhtia miljonääriksi tule.

Luottotiedot. Luottotiedot kertovat ihmisestä aika paljon!  Jos vuokrailmoituksessa lukee, että luottotiedot tarkistetaan, silloin se myös tarkoittaa, että ne tarkistetaan… ei siellä ole sanottu, että jos luottotiedot ei ole kunnossa, et saa vuokrata asuntoani! En anna asuntoani sinulle vuokralle, mikäli sinulla on tuhansia ulosotossa luottolaitoksilta, vakuutusyhtiöiltä ja/tai edellisistä vuokrasopimuksista. Toisaalta luottotietomerkintä ei ole este vuokrasopimukselle, jos se on tullut jostain mitättömästä puhelinlaskusta, joka on jäänyt maksamatta työttömyyden tai sairauden takia vuosia sitten. Luonnollisesti oletetaan, että olet hoitanut sen laskun ulosotolle akuutin ongelmatilanteen jälkeen.

Strutsi”Strutsi” – minulla on paljonkin kontakteja ihmisiin, kenellä ei ole elämässä kaikki mennyt suunnitelmien mukaisesti. Me ollaan erilaisia!

Toiset haluavat hoitaa asiansa kuntoon- he käyvät kaikki mahdolliset instanssit läpi ja ratkaisu löytyy, vaikka siihen ratkaisuun taipuminen voi olla raskasta ja kivuliasta esim. luopumista jostain tai ”kulkemista lähtöruudun kautta”.

Toiset taas ovat ”strutseja”! Oi-oi, tässä on ongelma- minäpä pistän pääni hiekkakasaan ja ongelmani häviää, koska minä en sitä näe!

Vuokralaisen ja vuokranantajan välisessä suhteessa ”strutsit” eivät vastaa puhelimeen, eivät avaa ovea eikä reagoi edes vuokranantajan kirjeisiin. Hyvät vuokralaiset, ottakaa ihmeessä rohkeasti yhteyttä vuokranantajaanne, mikäli teillä tulee viivästyksiä tai maksuvaikeuksia vuokraan liittyen! Näin olleen vuokranantajakin pystyy varautumaan ja on tietoinen asiasta eikä yritä soitella teille kolme kertaa päivässä, saadakseen vahvistusta siitä, että olette elossa ja aiotte hoitaa asianne kuntoon.

Ja loppujen lopuksi vuokranantaja on myös ihminen ja hänen kanssa kannattaisi keskustella asiasta.

Eikö olekin parempi kulkea silmät auki ja nähdä maailma sen kaikissa väreissä, kun istua suljettujen verhojen takana pelkäämässä jokaista koputusta ovellesi.

Tallennettu kategorioihin Apumax-blogi | Avainsanoina , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Kommentit pois päältä artikkelissa Vuokranantajakin on ihminen!

5.Vuokralaisen valinta ja vuokravakuus

Tässä kohdassa käsitellään vuokralaisen valintaa ja vuokravakuutta. Päästiin Apumaxin toimialueelle jo artikkelissa nro 4 ja nyt jatketaan aiheen käsittelyä.

Vuokralaisen valinta

Vuokralaisen valinnassa ja vuokrasopimuksen tekemisessä kannattaa käyttää asiantuntijoita. Hyvän, luotettavan ja maksukykyisen vuokralaisen löytäminen on tärkeintä asuntosijoittamisen tuottojen näkökulmasta. Tämän hetken asuntomarkkinoilla ei voi odottaa tuottoa asunnon arvon noususta vaan kaikki tuotot on saatava vuokrasta.

Miten haet vuokralaisen? Laitatko ilmoituksen johonkin kiinteistövälitys-sivustolle Karhutinternetissä vai käytätkö hyväksi sosiaalisen median välineitä? Niin tai näin, sinun valmistauduttava vastamaan kyselyihin puhelimitse tai sähköpostitse. Lisäksi sinun on myös sovittava vuokralaisehdokkaiden kanssa asuntonäyttöjä. Näytöillä voit haastatella ja arvioida alustavasti vuokralaisehdokkaita samalla, kun näytät heille asuntoa. Minulla on käytössä vuokra-asunnon hakemus, missä kysytään vuokralaisehdokkaan tietoja ja lupaa luottotietojen tarkistamista varten. Luottotiedot kannattaa aina tarkista. Päätös kannattaa tehdä faktojen perusteella, ei tunteiden perusteella. Moni vuokranantaja ei halua tavata vuokralaista juuri siitä syystä, että on liian helposti huijattavissa. Empatia ei ole hyvä neuvonantaja vuokrasopimusta tehtäessä! Sitä varten on valtakirjalla toimiva asiantuntija, joka haastattelee vuokralaisehdokkaat, esittelee asuntoa potentiaalisille vuokralaisille, käy kanssasi läpi ehdokkaat ja kun olet löytänyt sopivan vuokralaisen, tekee puolestasi sopimukset.

Vuokravakuus

Vuokramarkkinoilla on tavanomainen vuokravakuuden määrä 2-3 kuukauden vuokraan vastaava summa. Vuokravakuuden voi pyytää vuokranantajan tilille tai erilliselle vuokravakuustilille maksettavaksi. Vuokralaisen on toimitettava kuittaamattomuustodistus pankilta vuokranantajalle, mikäli käytetään vuokralaisen nimissä oleva vuokravakuustiliä. Vuokravakuus vapautetaan tai maksetaan takaisin vuokralaiselle vuokrasopimuksen loppuessa. Vuokranantaja voi käyttää vuokravakuuden huoneiston kunnostamiseen tai vuokrarästien katteeksi, jos vuokralainen on jättänyt vuokria maksamatta, rikkonut kalusteita/kiinteää sisustusta tai tehnyt tuhoa asunnossa sen verran, että sinun pitäisi remontoida asunto. Tavanomaisen kulumisen jälkien korjaamiseen ei vuokravakuuden varoja voi käyttää.

Seuraavassa artikkelissa käsitellään vuokrasopimukseen liittyviä asioita.

Tallennettu kategorioihin Apumax-blogi | Avainsanoina , , , , , , , , , , , , , | Kommentit pois päältä artikkelissa 5.Vuokralaisen valinta ja vuokravakuus

Vuokratulojen verotus ja asunnon remontti

Mitä lasketaan vuokratuloksi?

Vuokratulo syntyy, kun annat omistamasi asunnon, kiinteistön, viikko-osakkeen, asuntovaunun, auton tai laitteen toisen henkilön tai yrityksen käyttöön rahakorvausta tai muuta rahanarvoista korvausta vastaan. Vuokratuloksi lasketaan vuokralaisen sinulle vuokran lisäksi maksamat maksut, esimerkiksi autopaikan vuokra ja vesimaksut.

Yleistä vuokratulojen verotuksesta:

Vuoden 2015 verotuksessa on pääomatulojen veroprosentti 30.000eur asti 30% ja blogi verotus (2)ylimenevältä osalta 33%. Huomaathan, että aikaisemmin pääomatulojen verotus oli 40.000eur asti 30% ja ylimenevältä osalta 32%. Nyt on tullut vahvistus myös ensi vuoden verokantojen muutoksesta. Vuoden 2016 verotuksessa pääomatulojen veroprosentti on 30.000eur asti 30% ja ylimenevältä osalta 34%. Kaikki vuokratulot ovat pääomatuloja. Verottajalle on ilmoitettava vuosittain vuokratulot ja kulut. Vuokratuloista saa maksaa ennakkoveroja tai lopullisen verotuksen yhteydessä määrättyä jäännösveroa, johon lisääntyy jäännösveron korko. Saat ennakkoveron tilisiirtolomakkeet postitse, mikäli ilmoitat verottajalle vuokratulot ja niistä vähennettävät kulut puhelimitse tai verottajan verkkopalvelussa.

Mitkä kulut voi vähentää vuokratuloista?

Vuokratuloista voit vähentää seuraavat kulut:

 • hoitovastikkeet
 • yhtiön tuloksi luetut pääoma- ja rahoitusvastikkeet
 • vesi-, jätevesi-, tie-, sähkö- ja lämpömaksut
 • kiinteistön vakuutusmaksut
 • kiinteistövero
 • vuosikorjausmenot*
 • vuokralaisen hankkimisesta aiheutuneet menot, esimerkiksi vuokranvälityspalkkio ja puhelinkulut
 • vuokraustoiminnasta johtuvat asianajo- ja oikeudenkäyntimenot, jotka liittyvät esimerkiksi vuokran perintään, vuokrasopimuksen irtisanomiseen tai vuokralaisen häätämiseen
 • vuokraustoimintaan liittyvistä matkoista johtuneet menot
 • vuokralle annetun asunnon hankkimiseen otetusta velasta aiheutuneet menot, esimerkiksi luotonvarausprovisio, järjestelypalkkio ja toimitusmaksu

Tulonhankkimislainojen korot saa vähentää pääomatuloista täysimääräisinä ilman euromääräistä rajoitusta tai omavastuuosuutta. Veronalainen pääomatulo voi olla juoksevaa tuloa, kuten esimerkiksi vuokratuloa, osinkotuloa tai korkotuloa. Sijoitusasunnon vuokratulosta korot voidaan vähentää, jos peritty vuokra vastaa käypää vuokratasoa.

Vuokrattuun sijoitusasuntoon kohdistuvia perusparannusmenoja ei voi vähentää vuosimenoina vuokratulosta. Perusparannusmenot lisätään yleensä huoneiston hankintamenoon. Verottaja käsittelee myös heti asunnon hankinnan jälkeen tehdyn remontin sellaisena menona, mikä lisätään hankintamenoon.

Vuokrattuun osakehuoneistoon kohdistuvia perusparannusmenoja voidaan verovelvollisen vaatimuksesta vähentää tasapoistoina perusparannuksen vaikutusaikana tai korkeintaan 10 verovuotena, jos perusparannuksen todennäköinen vaikutusaika on pitempi kuin 10 vuotta.

*Vuosikorjausmenoina tarkoitetaan pienempiä juoksevia remontteja.

Tallennettu kategorioihin Apumax-blogi | Avainsanoina , , , , , , , , , , , , | Kommentit pois päältä artikkelissa Vuokratulojen verotus ja asunnon remontti

Asuntokauppa

Olet nyt tekemässä asuntokauppaa haluamastasi sijoitusasunnosta! Tarkistathan vielä seuraavat asiat:

Kauppakirjasta on tarkistettava aina

 • ostajan ja myyjän tiedot (henkilötunnukset, nimet, osoitteet ja yhteystiedot)
 • kaupan kohteena olevan asunnon tiedotIMG_2542
 • osakenumerot
 • kauppasumma (sisältääkö yhtiölainan vai jääkö se sinun maksettavaksi kauppasumman lisäksi)
 • miten ja milloin kauppasumma maksetaan
 • omistusoikeuden siirtymisen ajankohta
 • asunnon vapauttamisen ajankohta
 • sopimussakon määrä asunnon vapauttamisen viivästymisestä
 • allekirjoitukset ja päiväykset

Asunto-osakekaupoissa tehdään asunnon omistusoikeuden siirto kauppakirjalla ja merkinnällä osakekirjaan. Merkinnän tekee yleensä välittäjä, pankkitoimihenkilö tai myyjä. Myyjän on aina allekirjoitettava siirtomerkintä osakekirjassa. Myyjä voi antaa valtuutuksen jollekin luotettavalle henkilölle kaupantekoa varten, jolloin valtuutettu allekirjoittaa kauppakirjan ja myös siirron osakekirjassa.

Muista varainsiirtovero! Asiantunteva kiinteistövälittäjä huolehtii varainsiirtoveron maksusta, hänen järjestämissä asunto-osake kaupoissa, koska uutta omistajaa ei voi lisätä asunto-osakeyhtiön osakasluetteloon ennen, kuin varainsiirtovero on maksettu. Lisätietoa varainsiirtoverosta ja tilisiirtolomakkeen veron maksamista varten löytyy verottajan nettisivuilta. Mainittakoon tässä vielä veron määrä, tällä hetkellä voimassaolevat varainsiirtoverot ovat asunto-osakekaupoissa 2 %IMG_2256 ja kiinteistökaupoissa 4 % kauppasummasta.

Nyt olet sijoitusasunnon omistaja! Onneksi olkoon!

Seuraavana artikkelin teemana on asunnon remontti, sen vaikutus verotukseen ja vuokratulojen verotukseen liittyvät yleiset säännöt.

Tallennettu kategorioihin Apumax-blogi | Avainsanoina , , , , , , , , , , , , | Kommentit pois päältä artikkelissa Asuntokauppa

Onko nyt sopiva asunto löytynyt?

Jatketaan siitä, mihin viimeksi jäätiin.

Olet pohtinut sijoitusasunnon ostamista, siihen liittyviä rahoituskuvioita ja riskejä.

Onko nyt sopiva asunto löytynyt?

 1. Pyydä isännöitsijäntodistus liitteineen. Isännöitsijäntodistuksesta on varmistettava asuntoon kohdistuvat yhtiölainat, vastikkeet, vesimaksut ja mahdolliset vastikerästit. 18.10 (18)Isännöitsijäntodistuksesta ja sen liitteistä löytyy muitakin asuntosijoittajalle tärkeitä tietoja. Esimerkiksi taloyhtiön remonttisuunnitelmasta saat tiedon, millaiset remontit ovat suunnitteilla ja millaiset ovat jo tehty. Ota huomioon, että putki- ja julkisivuremontin ajaksi on vaikea saada vuokralaisia. Isot remontit taloyhtiössä aiheuttavat vuokratulon menetyksen lisäksi merkittäviä kustannuksia asunnon omistajalle.

Kiinnitä huomiota myös tontin omistukseen. Vuokratontilla sijaitsevassa talossa asukkaat maksavat vastikkeessa tontin omistajalle vuokraa, jolloin vastike on korkeampi kuin omalla tontilla sijaitsevassa talossa.

Isännöitsijäntodistuksen liitteenä pitää olla myös taloyhtiön tilinpäätös, toimintakertomus sekä yhtiöjärjestys. Tutustu huolellisesti kaikkiin asiakirjoihin, koska niistä saat tiedon taloyhtiön taloudellisesta tilasta. Yhtiöjärjestyksestä löytyy tietoa mahdollisista erikoisehdoista, kuten luovutus- tai omistusrajoituksista.

 1. Käy paikan päällä tutustumassa kohteeseen! Myynti-ilmoituksen valokuvat ovat usein ammattivalokuvaajan ottamat, eivätkä paljasta totuutta. Luota itseesi tai ota asiantuntija mukaasi! Paikan päällä käydessä voit havaita vaikka homeongelman tai tupakoinnin aiheuttaman hajuhaitan. Tarkista myös kiinteiden kalusteiden, kodinkoneiden sekä asunnon yleinen siisteys/kunto. Miltä taloyhtiö vaikuttaa, voisitko kuvitella asuvasi itse kyseisessä taloyhtiössä? Kysyy rohkeasti sinua askarruttavista asioista myyjältä tai välittäjältä, halutessasi voit keskustella isännöitsijän kanssa.
 2. Tee ostotarjous aina kirjallisena! Pohdi ennen tarjouksen tekemistä, mikä on maksimihinta mitä olet valmis maksamaan kyseisestä asunnosta. Tee tarjous aluksi hiukan matalammalla summalla, niin voit kilpailutilanteessa korottaa tarjoustasi. Ostotarjouksessa on oltava tarjouksen loppumisen ajankohta, johon mennessä myyjän on hyväksyttävä tai hylättävä tekemäsi tarjous.
 3. Jos myyjä hyväksyy tarjouksesi, ilmoita siitä heti pankkiin, mikäli olet rahoituksesta alustavasti sopinut pankin kanssa. Pankissa menee aikaa asiakirjojen valmisteluun. Sovi kaupanteon ajankohta ja paikka myyjän ja tarvittaessa pankin kanssa.
 4. Kiinteistövälittäjä hoitaa pankkien ja myyjän kanssa kaikille sopivan ajan löytämisen, tekee kauppakirjan ja tarkistaa, että myyjällä on oikeus myydä kyseinen asunto. Mikäli ostat suoraan omistajalta ilman kiinteistövälittäjän apua, joudutte hoitamaan kaikki edellä mainitut asiat itse.

Seuraavassa osuudessa kertaus kaupanteossa tärkeistä seikoista.

Tallennettu kategorioihin Apumax-blogi | Avainsanoina , , , , , , | Kommentit pois päältä artikkelissa Onko nyt sopiva asunto löytynyt?

Sijoitusasunnon hankinta harkinnassa?

Haluaisit sijoittaa, mutta et ole halukas laittamaan varojasi pörssiosakkeisiin tai rahastoihin. Olet päättänyt ostaa sijoitusasunnon! Onneksi olkoon- ensimmäinen askel on otettu!

Nyt sinun pitäisi miettiä vielä seuraavia asioita:

 1. Ostatko lainalla vai omilla varoilla? Ota yhteyttä omaan pankkiisi, mikäli aiot rahoittaa sijoitusasunnon oston kokonaan tai osittain lainarahalla. Selvitä pankistasi sijoitusasuntolainan korot, kulut ja pankin vaatima omarahoitusosuus.Blogi kuvat
 2. Millä hinnalla haluat ostaa sijoitusasunnon? Seuraa tarjolla olevien asuntojen hintoja ja kuntoa. Tarvittaessa voit ottaa yhteyttä kiinteistövälittäjään ja antaa toimeksiannon sijoitusasunnon ostamista varten. Kerro välittäjälle minkä hintaista ja kokoista asuntoa etsit. Onko sinulla vaatimuksia asunnon kunnon suhteen?
 3. Millaisen asunnon ostat? Ostatko yksiön vai kaksion vai kenties isomman perheasunnon? Pienten asuntojen vuokraus on helpompaa esimerkiksi keskustan alueella tai korkeakoulujen läheisyydessä. Hyvät liikenneyhteydet ovat erittäin tärkeitä, koska vuokralaisilla(esim. opiskelijoilla) ei ole usein mahdollisuutta oman auton käyttöön. Perheasunto kannattaa hankkia lähiöstä, jossa on päiväkoti, peruskoulu ja kaupat lähellä.
 1. Millainen on realistinen vuokra? Selvitä paikallinen vuokrataso, seuraa vuokrailmoituksia ja mieti kuinka paljon sinun pitäisi pyytää vuokraa, jotta saisit vähintään kulut katettua ja kerättyä pientä puskuria, vaikka remonttia varten tai siltä varalta, ettet saa heti uutta vuokralaista, kun edellinen vuokrasopimus on loppunut.
Tallennettu kategorioihin Apumax-blogi | Avainsanoina , , , , , , , , , , , | Kommentit pois päältä artikkelissa Sijoitusasunnon hankinta harkinnassa?