Vuokratulosta vähennettävät kulut ja verot

Taas on käsillä SE aika vuodesta! Postilaatikoihin tupsahtavat esitäytetyt veroilmoitukset- muistatko kaikki mahdolliset vähennykset!

Vuokratulosta vähennettäviä kuluja ovat esimerkiksi hoitovastike, vesi-, sähkö- ja lämmityskulut, kiinteistövero, vakuutusmaksut ja vuosikorjauskulut.

Vuokrattavan huoneiston remonttikuluista ei myönnetä kotitalousvähennystä.

Vuokratulosta saa vähentää tulon hankkimisesta aiheutuneet kulut. Kuluja saa vähentää siitä alkaen, kun vuokrauskohde annetaan vuokralaisen käyttöön tai vuokrattavasta kohteesta annetaan toimeksianto välittäjälle.

Kulut saa vähentää maksuvuoden verotuksessa. Kuluista saa vähentää vain sen osan, joka kohdistuu huoneiston tai kiinteistön vuokrattuun osaan, esim, jos vuokrataan asunnosta 1 huone tai omakotitalosta 1 kerros.

Kalustettujen asuntojen vuokratuloista saa vähentää vuokratulon hankkimisesta aiheutuvat tavanomaiset kustannukset ilman erillistä selvitystä – yksiön tai huoneen vähennykseksi hyväksytään enintään 40 euroa kuukaudessa, isommasta huoneistosta hyväksytään vähennykseksi enintään 60 euroa kuukaudessa. Vähennys kattaa kaikki vuokratulon hankkimisesta aiheutuvat tavanomaiset kustannukset. Sen lisäksi saa vähentää maksetun hoitovastikkeen. Jos teet erillisen selvityksen verottajalle todellisista kuluista, vähennys myönnetään selvityksen mukaisena. Hankitut kodinkoneet ja kalusteet vähennetään joko ostovuoden kuluina tai poistoina.

Jos kulut ovat suuremmat kuin vuokratulot, voi tappion vähentää muista pääomatuloista.

Sijoitusasuntolainan korot saa vähentää pääomatuloista täysimääräisinä ilman omavastuuosuutta. Vuokratulosta korot voidaan yleensä hyväksyä vähennettäväksi vain, jos peritty vuokra vastaa käypää vuokratasoa.

Tällä hetkellä pääomatulovero on 30 prosenttia. Jos verotettava pääomatulo ylittää 30 000 euroa, vero on 34 prosenttia ylittävältä osalta.

Tallennettu kategorioihin Apumax-blogi | Avainsanoina , , , , , , , , , , | Kommentit pois päältä artikkelissa Vuokratulosta vähennettävät kulut ja verot

Sijoitusasunnon hankinta harkinnassa?

Haluaisit sijoittaa, mutta et ole halukas laittamaan varojasi pörssiosakkeisiin tai rahastoihin. Olet päättänyt ostaa sijoitusasunnon! Onneksi olkoon- ensimmäinen askel on otettu!

Nyt sinun pitäisi miettiä vielä seuraavia asioita:

  1. Ostatko lainalla vai omilla varoilla? Ota yhteyttä omaan pankkiisi, mikäli aiot rahoittaa sijoitusasunnon oston kokonaan tai osittain lainarahalla. Selvitä pankistasi sijoitusasuntolainan korot, kulut ja pankin vaatima omarahoitusosuus.Blogi kuvat
  2. Millä hinnalla haluat ostaa sijoitusasunnon? Seuraa tarjolla olevien asuntojen hintoja ja kuntoa. Tarvittaessa voit ottaa yhteyttä kiinteistövälittäjään ja antaa toimeksiannon sijoitusasunnon ostamista varten. Kerro välittäjälle minkä hintaista ja kokoista asuntoa etsit. Onko sinulla vaatimuksia asunnon kunnon suhteen?
  3. Millaisen asunnon ostat? Ostatko yksiön vai kaksion vai kenties isomman perheasunnon? Pienten asuntojen vuokraus on helpompaa esimerkiksi keskustan alueella tai korkeakoulujen läheisyydessä. Hyvät liikenneyhteydet ovat erittäin tärkeitä, koska vuokralaisilla(esim. opiskelijoilla) ei ole usein mahdollisuutta oman auton käyttöön. Perheasunto kannattaa hankkia lähiöstä, jossa on päiväkoti, peruskoulu ja kaupat lähellä.
  1. Millainen on realistinen vuokra? Selvitä paikallinen vuokrataso, seuraa vuokrailmoituksia ja mieti kuinka paljon sinun pitäisi pyytää vuokraa, jotta saisit vähintään kulut katettua ja kerättyä pientä puskuria, vaikka remonttia varten tai siltä varalta, ettet saa heti uutta vuokralaista, kun edellinen vuokrasopimus on loppunut.
Tallennettu kategorioihin Apumax-blogi | Avainsanoina , , , , , , , , , , , | Kommentit pois päältä artikkelissa Sijoitusasunnon hankinta harkinnassa?